Herbata reklamowa matcha – co to takiego?

Herbata reklamowa
Herbata reklamowa

Herbata matcha cieszy się w ostatnim czasie bardzo dużą popularnością. Doskonale sprawdza się ona w roli poczęstunku dla klientów – czy to podczas spotkań w siedzibie firmy czy w czasie wydarzeń branżowych takich, jak targi, konferencje lub sympozja. To także dobry pomysł na upominek okolicznościowy dla kontrahenta, na przykład z okazji Bożego Narodzenia. Czym charakteryzuje się ten napój i w jaki sposób należy go przyrządzać? Garść przydatnych porad na ten temat – poniżej. Zapraszamy do lektury!Herbata reklamowa matcha to sproszkowana zielona herbata wywodząca się z Japonii. Początkowo używana była ona wyłącznie do ceremonii picia herbaty. Dzisiaj jednak, głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, cieszy się coraz większą popularnością. Pije się ją zarówno solo, jak i dodaje do różnego rodzaju koktajli, ciast, naleśników czy lodów. Spotkać można ją w większości kawiarni w naszym kraju.

Herbata reklamowa matcha produkowana jest podobny sposób co inna odmiana, również wywodząca się z Japonii, czyli Gyokuro. Pierwsza z nich jest herbatą liściastą. Drugą mieli się natomiast na pył, który wytwarzany jest z liści zielonej herbaty Tencha. W jaki sposób rośnie ta roślina? Kluczowe jest tutaj odpowiednie zacienienie, które sprawia, że potrzebuje ona większej ilości chlorofilu i przekazuje większą ilość substancji odżywczych do młodych liści. Te w następnym etapie są produkowane i wytwarzana jest z nich wspominana powyżej Tencha. Po zatrzymaniu procesów tlenowych liście są pozbawiane łodyg i żyłek. Przyrządzona w ten sposób herbata jest mielona na specjalnych kamiennych żarnach.

Wysokiej jakości Herbata reklamowa matcha charakteryzuje się intensywnie zielonym kolorem. Jest ona również dobrze zmielona i nie zlepia się w grudki. Do przygotowania takiego napoju niezbędne są specjalne akcesoria, do których zalicza się między innymi Chasen, czyli niewielki pędzelek, przy pomocy którego ubija się sproszkowaną herbatę do delikatnie kremowej formy z pianką na powierzchni. Ewentualnie posłużyć można się tu także spieniaczem do mleka.